Spatadertherapie

Wat is spatadertherapie?

Spatadertherapie is een therapie die zich richt op het verbeteren van de bloeddoorstroming in de benen. Hiermee wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd. Voor een optimaal effect van de therapie wordt er ook inzet van de cliënt verwacht, zeker voor de cliënt met spataderen. Het is zelfs zo dat tweederde voor rekening van de cliënt komt en slechts eenderde voor rekening van de therapeut. De therapie bestaat uit:

  1. regelmatige massage van de benen (therapeut)
  2. volgen van leefregels (cliënt)
  3. dagelijks oefeningen doen die de doorstroming bevorderen (cliënt)                                                                                       

Spatadertherapie: voor wie en wanneer inzetbaar

Spatadertherapie is voor iedereen. Hoewel het is ontwikkeld voor de zwangere vrouwen met, of een verhoogde kans op, spataderen is het zeker zo goed inzetbaar voor mannen en niet zwangere vrouwen. Tot deze laatste twee groepen behoren ook diegenen die geen spataderen hebben, maar wel problemen met de bloeddoorstroming in de benen.

De spatadertherapie zorgt ervoor  dat de klachten die met spataderen gepaard gaan zullen afnemen, het effect ervan is vaak zo groot dat het dragen van steunkousen of het ondergaan van een medische ingreep kan worden voorkomen. Ook mensen die reeds een medische ingreep hebben ondergaan kunnen nog baat hebben bij de spatadertherapie, in de regel kan een volgende ingreep voorkomen worden. Indien u reeds steunkousen draagt kan de therapie er vaak voor zorgen dat u minder vaak of zelfs op den duur geen steunkousen meer hoeft te dragen.

 

Wat zijn spataderen en hoe ontstaan ze?

Spataderen ontstaan doordat de terugstroom van het bloed naar het hart stagneert doordat de elasticiteit van de aderwand zodanig afneemt dat de kleppen die zich in deze vaten bevinden niet meer goed sluiten. Gevolg daarvan is dat de kleppen op den duur degenereren. De spataderen zullen in het begin dan ook vaak nauwelijks zichtbaar zijn. Hoe verder de elasticiteit afneemt en de ondersteunende kleppen verder degenereren zal de druk in de aangedane vaten toenemen. Het gevolg hiervan is dat ook steeds meer vaten aangedaan worden. De spataderen worden zichtbaar en op den duur zullen er naast de cosmetisch onaangenaam zichtbare spataderen ook lichamelijke ongemakken optreden. Dit kan variëren van gezwollen voeten, enkels en benen (vooral na lang staan) tot vermoeide, pijnlijke benen die soms steken of een jeukend gevoel geven. Als het degeneratieproces verder vordert kan dit zelfs leiden tot kramp in de benen en kuiten en/of rusteloze benen (restless legs).

 

Het krijgen van spataderen is in de meeste gevallen erfelijk, vaak zorgen o.a. zwangerschap, langdurig staan, zwaarlijvigheid of trauma ervoor dat ze ontstaan of in hevigheid toenemen. Een verstoorde bloeddoorstroming is dan weer eerder een gevolg van ziekte, trauma, langdurig staan of zwaarlijvigheid. Spatdadertherapie is m.u.v. een aantal contra-indicaties altijd inzetbaar.

 

Spatadertherapie: contra-indicaties

Er zijn een aantal klachten waarbij er alleen in overleg met de behandelende arts (of verloskundige) gemasseerd mag worden, dit zijn:

  • complicaties tijdens zwangerschap
  • phlebitis ( ontsteking aderwand)
  • ulcus cruris (zweer, open been)

Wij masseren nooit als u last heeft van een van de volgende klachten:

  • (recente) trombose
  • koorts
  • hartfalen
  • nierfalen

Ik ben aangesloten en tevens licentielid bij de Vereniging van Spatadertherapeuten (VvS)