Dorn-Breuss therapie

Dorn therapie

De oorsprong van de Dorn therapie ligt in Duitsland, het is een zachte en milde wervel- en gewrichtsbehandeling. Als eerste wordt er gekeken of er beenlengteverschil is. Het verschil in beenlengte is namelijk in 95% van de gevallen niet het gevolg van botten met verschillende lengte maar doordat er in de gewrichten teveel ruimte is ontstaan. Dit kan door een misstap zijn, vallen of gewoon door langdurig verkeerd zitten of staan. Door dit beenlengte verschil gaat ook het bekken scheef staan wat weer een gevolg heeft voor de stand van de rug, tenslotte probeert het lichaam steeds zo recht mogelijk te staan. Hierdoor ontstaat er druk (of juist rek) op verschillende structuren zoals pezen, bandjes, tussenwervelschijven. Hierdoor kunnen we problemen krijgen in ons bewegingsapparaat, maar aangezien alles in ons lichaam met elkaar verbonden is kunnen er ook problemen ontstaan in onze organen.

Niet altijd is echter het beenlengte verschil de boosdoener maar kan het probleem ook hoger zitten zoals in bekken of rug zelf, ook dan is deze therapie goed inzetbaar, tenslotte wordt nooit een deel maar het geheel behandeld.

Het is een actieve therapie wat wil zeggen dat de cliënt meewerkt tijdens de behandeling. De cliënt beweegt terwijl de therapeut een zachte maar wel stevige druk uitoefent bij de wervels, het is een manuele therapie. Doordat de cliënt zelf mee beweegt kan de therapeut met minder kracht dieper in het weefsel komen en daardoor heeft de behandeling een grotere impact.

Bevorderend is dat ik als therapeut de cliënt "huiswerk" kan meegeven, een heel deel van de handelingen die ik doe kan de cliënt zelf thuis regelmatig herhalen wat herstel of het correct blijven bevordert.

 

Breuss massage

Het is een energetische massage. Breuss gaat ervan uit dat er geen versleten tussenwervelschijven bestaan, omdat alle cellen - ook op hoge leeftijd - steeds weer vernieuwd worden. Wel bestaan er gedegenereerde tussenwervelschijven. Door de Breuss massage worden deze gestimuleerd zodat er verbetering optreedt - regeneratie.

De Breuss massage wordt vaak ingezet als nabehandeling bij de Dorn therapie. Soms ook vooraf of zelfs als zelfstandige behandeling als de rugklachten te erg zijn of spieren te pijnlijk/verkrampt.

Deze massage is goed in te zetten bij mensen met osteoporose, ook als deze een gevolg is van chemokuur (-kuren). Verder ook in te zetten bij andere chronische klachten zoals fybromyalgie, artrose of reuma. De massage werkt ontspannend en zorgt dat de pijnklachten na de behandeling beduidend minder zijn.

 

Dorn-Breuss therapie

Zoals hierboven reeds aangegeven, wordt de Dorn therapie met de Breuss massage gecombineerd. Het effect van de Dorn therapie wordt door de erop volgende Breuss massage versterkt, ze zorgt voor een synergetische werking.