Reflexzonetherapie

Reflexzonetherapie is een eeuwenoude therapie die ervan uitgaat dat door het behandelen van bepaalde punten op o.a. voeten, handen en/of oren het lichaam aangezet wordt om zichzelf weer terug in balans te brengen. Inmiddels weten we dat er ook reflexpunten te vinden zijn op gezicht en rug die in kaart zijn gebracht waardoor behandelen mogelijk is. Eigenlijk bevinden zich op ons hele lichaam reflexpunten! De disbalans kan zich uiten in lichamelijke klachten (denk aan o.a. klachten bewegingsapparaat) maar ook in psychische klachten (zoals bv. stress, burn-out). 

De punten die bewerkt worden corresponderen met o.a. organen, klieren, spieren en gewrichten in ons lichaam. Het is een holistische benadering, wat wil zeggen dat de mens als geheel wordt gezien en behandeld. In feite wordt niet alleen de klacht waarvoor u komt behandeld, maar u als een geheel. Door deze manier van werken wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd, de disbalans wordt weer in balans gebracht. Het meeste werk doet u zelf, de therapeut is slechts een instrument die u daarbij helpt. 

Reflexzonetherapie kan ingezet worden:

  • preventief     gericht op het voorkomen van klachten
  • curatief         gericht op herstel en terug in balans brengen
  • palliatief        gericht op pijn- en symptoombestrijding

Voor wie en wanneer inzetbaar

Reflexzonetherapie is voor iedereen geschikt: van baby’s tot tieners en van jong volwassen tot de oudere mens. In principe zijn er voor de therapie geen contra-indicaties zolang je weet wat je doet. Wel is het altijd verstandig bij klachten eerst de huisarts te raadplegen, want als therapeut stel ik géén diagnose. Ook tijdens het behandelingstraject kan het zijn dat ik u doorverwijs naar de huisarts alvorens ik weer verder ga met de behandelingen.

 

Welke vorm van reflexzonetherapie

Ik ben opgeleid als reflexzonetherapeut volgens de methode van Dwight Beyers. In de loop der jaren heb ik kennis gemaakt met vele andere technieken van reflexzonetherapie in de vorm van een cursus of opleiding. Zo is de Neuro Reflexzonetherapie een specialisatie binnen de reflexzonetherapie net als de Tibetaanse schedel- en nekreflexologie en de Reflexology Lymph Drainage. Bij de 3-dimensionale reflexzonetherapie wordt er een dimensie toegevoegd vanuit het embryonale beeld, bij chinflex worden de meridianen erbij betrokken en vanuit chinese inzichten gewerkt en natuurlijk zijn er ook nog de verschillende technieken binnen de reflexzonetherapie zoals bij ART en VRT. Ik heb gemerkt dat het gebruiken van de verschillende technieken vaak een goede aanvulling zijn of zelfs een beter resultaat geven, ze completeren elkaar. 

Meestal worden de voeten behandeld, vaak met de onderbenen erbij, sinds kort behandel ik ook hoofd, nek, schouders en rug. De hand- en oorreflex therapie gebruik ik meestal in combinatie met andere reflexzonetechnieken, maar soms ook voor een op zich staande behandeling hand- of oorreflex. Hand- en neusreflex worden door mij ook vaak voor thuis meegegeven

Ik ben aangesloten en tevens licentielid bij de VNRT (Vereniging van Nederlandse Reflexzone therapeuten)