Kinesiotaping staat meer bekend onder de naam Medical Taping Concept, afgekort MTC. De techniek komt van oorsprong uit Japan en wordt gezien als de opvolger van de traditionele taping, de Coumans bandage. Het tapen volgens de Coumans methode zorgt ervoor dat de geblesseerde/pijnlijke delen van het bewegingsapparaat goed ondersteund worden, echter wel behoorlijk in beweging beperkt worden. De coumans-bandage is nog steeds goed inzetbaar en is zeker een beter alternatief dan gipsen1 daar er toch enige mobiliteit is waardoor het herstel sneller en beter is, ook de revalidatie nadien is veel korter. Zelf pas ik in enkele gevallen nog wel eens de Coumans-bandage toe als (grotendeels) immobiliseren de enige optie is.
MTC maakt gebruik van het natuurlijk herstellend vermogen van het lichaam. De gebruikte tape is rekbaar tot ±140% van de oorspronkelijke lengte, is hypoallergeen2, ademend, waterbestendig en kan meerdere dagen blijven zitten. De tape wordt nauwelijks gevoeld door de huideigen eigenschappen.
Uitgangspunt van deze manier van tapen is de bewegingsleer en kennis over de spieractiviteit in het menselijk lichaam. Beweging en spieractiviteit zijn namelijk onmisbare factoren voor herstel en voorkomen van lichamelijke problemen. Door bewegen worden de bloedsomloop en het lymfestelsel beïnvloed en gestimuleerd. Door de rekbaarheid en de manier van tapen treedt er drukvermindering op in het getaped gebied. Hierdoor verbeterd de doorbloeding en verminderd of verdwijnt de pijn in zijn geheel. Er vindt geen bewegingsbeperking plaats en is het mogelijk om gewoon te blijven functioneren, zelfs trainen of deelnemen aan wedstrijden is hierdoor mogelijk. Tegelijk vind er toch herstel plaats door dit unieke concept.
Naast de behandeling van spieren, pezen en gewrichten zijn er vele andere toepassingsgebieden met de kinesiotape, zoals "Medical Taping", "Lymf Taping", "Meridiaan Taping" en "Cross Taping". Al deze methoden zijn vervolgens samengebracht in het Medical Taping Concept. Door gelijk met het tapen gebruik te maken van reflexzonetherapie wordt het effect nog eens vergroot.
Er zijn vele toepassingen, een ervan is het inzetten bij "Osgood Schlatter", klik hier voor een demonstratie.
Het principe is:
Activeren in plaats van fixeren met daarbij behoud van de volledige functionaliteit van de spieren.
1 niet altijd kan gips vervangen worden door de coumans-bandage, dit is afhankelijk van de plek en ernst van het trauma
2 helaas kan het toch zijn dat iemand een (tijdelijke) overgevoeligheidsreactie kan krijgen bij langdurig gebruik