Cupping

Cupping is een eeuwenoude behandelmethode die van China naar het westen is overgebracht, de oorsprong ervan ligt echter waarschijnlijk in Egypte. Ze kan ingezet worden voor diverse klachten, maar zeker bij spierklachten geeft het snel verlichting.

Het meest bekend is de cupping door het plaatsen van diverse cups op het lichaam en deze daar een tijdje te laten staan. In de cups heerst er een onderdruk waardoor het eronder liggende weefsel wordt opgetild. Hierdoor wordt de bloeddoorstroming in dat gebied zo geactiveerd dat er zogenaamde "cup kisses" ontstaan.

Tegenwoordig zijn er echter ook cups waar de therapeut zelf de onderdruk in de cup kan regelen en waarmee gemasseerd kan worden. Door het instellen van de onderdruk in de cup en het bewegen van de cup over het lichaam kan bepaald worden hoe intensief de behandeling zal zijn. Door het gebruiken van de cups op deze manier worden de zogenaamde "cup kisses" en vaak ook  (ongewilde) bloeduitstortingen voorkomen.

 

Doordat het een diepe werking heeft op zowel spieren als bindweefsel - en alle andere direct erom heen liggend weefsel, denk hierbij aan o.a. huid en vetweefsel - maakt het verklevingen los en verhoogd het de bloeddoorstroming waardoor afvalstoffen worden afgevoerd en zuurstofrijk bloed wordt aangevoerd. Hierdoor is het bij uitstek geschikt voor problemen met spieren, pezen en bindweefsel, maar ook bij behandeling van verklevingen ontstaan bijvoorbeeld na een operatie of trauma. Aangezien alles met elkaar in verbinding staat zullen de organen ook positief worden beïnvloed. Het behandelde gebied zal na behandeling een verkleuring vertonen van rood tot dieppaars, dit is echter niet pijnlijk en verdwijnt meestal binnen 24 uur na de behandeling. Het geeft enkel aan dat het gebied goed doorbloed is geraakt. Na behandeling voelt het gebied aangenaam en ontstpannen aan.

 

De cupping wordt in mijn praktijk veelal ingezet in combinatie met andere therapieën, maar kan eventueel ook als een geheel op zichzelf staande behandelmethode ingezet worden. Het geeft een ontspannend en verlichtend effect bij m.n. chronische pijnklachten zoals fybromyalgie, overbelasting, stress, hoofdpijn, migraine, schildklierproblemen.